„Илиада“ на Йерней Лоренци – „някои убиват, други умират“

Полукръг от дванадесет стола, микрофони,  музикални инструменти – пиано, гусла и арфа. Щит и копия, сякаш незабелязано оставени встрани. Огледало с лампички като в гримьорна, а пред него – шлем. В огледалото бегло се оглежда малка част от публиката, включително и аз – на трети ред в средата, чакайки с особен трепет да преживея след малко започващия спектакъл,  който буквално минути след това ми отнесе главата, мислите и сетивата като мощна вълна от емоции. Да, „Илиада“ е от онези представления, които ти секват дъха от самото начало, веднага те грабват и не те пускат до края, след който продължаваш да мислиш, да си представяш и спомняш, да осъзнаваш и  да преживяваш отново и отново усетеното и видяното.

Всичко започва елегантно като при предстоящ концерт.

Цялата публикация

„Илиада“ – едно от театралните събития на годината в Европа

Илиада“ е сред най-очакваните постановки, които предстои да видим в програмата на десетото издание на Световен театър в София. С появата си на европейската сцена, „Илиада“ се превърна в истински хит.

С появата си на европейската сцена, представлението се превърна почти мигновено в истински хит.

Неотдавна Андрю Хейдън написа в The Guardian, че спектакълът на Йерней Лоренци е едно от най-въздействащите произведения в театъра за последната година.
Специално, за да гледа представлението, в София пристига Фъргюс Линехан, директорът на Международният фестивал в Единбург. Събитието се провежда всяка година през август. Част от програмата му са сред най-добрите творци и изпълнители в областта на театъра, музиката, операта и танца.

Цялата публикация